Kinderen hebben gezonde lucht nodig

Schonere lucht

Longfonds, Long Alliantie Nederland en tientallen wetenschappers en artsen hebben een oproep gedaan aan het nieuwe kabinet. Het nieuwe kabinet moet ervoor zorgen dat er schonere lucht in Nederland moet komen. Volgens de ondertekenaars van de oproep zijn de gevolgen van luchtvervuiling bij kinderen niet in toom te houden.

Impact van vervuilde lucht

Volgens de ondertekenaars van de oproep zijn de gevolgen van vervuilde lucht voor kinderen het grootst. In vervuilde gebieden hebben kinderen een grotere kans op astma, groeien de kinderen minder goed door het inademen van vervuilde lucht. Verder hebben de kinderen wanneer ze ouder zijn een slechtere longfunctie. Door de vervuilde lucht lopen kinderen in de baarmoeder al gezondheidsschade op. Bij een op de vijf kinderen is de ziekte ontstaan door stikstofdioxide. Door fijnstof of stikstofdioxide overlijden er jaarlijks minimaal 12.000 mensen vroegtijdig.

Vervuilde lucht in Nederland

Kinderlongarts de Kleer (2021) zegt ’’luchtvervuiling is niet alleen in de grote steden een probleem, maar in heel Nederland’’. De Kleer (2021) zegt “ In Nederland zijn zeker verschillen qua luchtvervuiling, maar eigenlijk is de lucht in heel Nederland te vervuild”. De EU-normen voor schone lucht worden in Nederland niet gehaald. Dit geeft aan dat de lucht in Nederland te vervuild is.

Vervuilde binnenlucht

Nu is duidelijk hoe vervuild de buitenlucht is, maar hoe zit dat met de binnenlucht? De binnenlucht in een ruimte kan tot 5 keer vuiler zijn dan de buitenlucht. De binnenlucht van een school of kinderopvang kan dus een brandhaard zijn voor de verspreiding van virussen. Bijvoorbeeld in deze tijd het overdragen van COVID-19.

Schonere lucht in Nederland

Er zijn in Nederland al veel verschillende maatregelen genomen rondom de vervuilde buitenlucht. Zo is er in 2020 besloten om oudere dieselauto’s, vrachtwagens of bussen die veel luchtvervuiling veroorzaken te weren in bepaalde milieuzones.

De binnenlucht in ruimtes kan veel schadelijker zijn voor kinderen dan de buitenlucht. Alleen goed ventileren is niet voldoende om ervoor te zorgen dat de aerosolen de ruimte verlaten. De beste manier om fijnstof, virussen of besmette deeltjes uit de lucht krijgen is door de lucht te reinigen met een luchtreiniger.

Met een luchtkwaliteitsmeting kan er achterhaald worden wat de luchtkwaliteit is van de binnenlucht in een ruimte. Wilt u weten wat de kwaliteit is van uw binnenlucht? Neem dan contact met ons op.

Info@lab-innovations.eu of +31 (0) 344-662 347

Bronnen: Nos, het Parool, Rijksoverheid en Facto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *